Tuesday, October 28, 2014

IRAN

Octombrie 2014


Cand am spus ca merg in concediu in IRAN, toata lumea m-a intrebat: “dar ce cauti acolo, ti s-a urat cu binele? Tu nu stii ca acolo e periculos?”
Ei bine tuturor acestor persoane vreau sa le spun ca nu, nu este deloc periculos, Iranul nu este Irak si da, sunt extrem de multe lucruri interesante de vizitat in Iran. Iranul are o istorie de mii de ani a carei prezenta o vezi si o simti mergand pe strazile din Siraz, Persepolis, Iazd, Esfahan ….


Dar sa o luam cu inceputul.

Joi, 2.10.2014, ora 2:00 am aterizat pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Ca urmare toate fetele si-au pus „broboada” pe cap si ne-am asezat frumos la coada in fata ghiseului la care se verificau pasapoartele.
Cred ca a spune „coada” e prea mult, mai curand o gramada organizata …. sau nu. A durat mai mult de 2 ore in care ne-am adus aminte de vremurile demult apuse de la noi. Dar am zis mersi cand am scapat, ne-am luat bagajele si ne-am dus la hotel (Parsian Enghelab Hotel). A fost o noapte, mai bine zis dimineata, scurta. Pe la ora 9, plini de entuziasm am plecat sa exploram Teheranul. Primul obiectiv: Palatul Golestan (کاخ گلستان, pronuntat Kāḫ-e Golestān).  




Resedinta imperiala a sahilor din vremea dinastiei Qajare, complexul alcatuit din 17 palate dateaza din perioada dinastiei Safavide, Palatul Golestan fiind unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Teheran. Pentru cei care au vizitat anterior Versailles sau Schonbrunn influenta acestora poate fi usor sesizata in combinatie cu specificele elemente orientale.                        
    

            

Tronul realizat din faimoasa marmura de Yazd, este realizat din saizeci si cinci de bucati de marmura. Patul tronului este sustinut pe umerii unor ingeri si demoni
 
Dupa atata mers prin gradinile palatului, meritam o masa buna intr-o atmosfera minunata.


  
Painea iraniana nu trebuie refuzata niciodata ....

Urmatorul pe lista noastra a fost Muzeul National al Iranului.







Muzeul National al Iranului

Pe urmele lui Darius
 iar spre seara fosta ambasada SUA si Turnul televiziunii (Turnul Milad)

Turnul Milad


Vineri, 3.10.2014, Teheran
Inarmati cu forte proaspete vizitam Complexul Saadabad (resedinta dinastiei Pahlavi), aflat in nordul orasului, la poalele muntelui Tochal.


Mellat Palace Museum (White Palace)
Green Palace Museum

La o plimbare pe aleile complexului ....

Dupa o adevarata aventura cu taxiurile ajungem in zona de promenada sa luam masa.
... si chiar a meritat...
Admirand specialitatile locale
Inainte de imbarcarea spre Siraz, de pe aeroportul Mehrabad (vechiul aeroport al Teheranului) am facut si o scurta vizita la Turnul Azadi. 
De pe aeroportul Mehrabad a decolat sahul Reza Pahlavi cand a fugit din tara si tot aici a fost adus din exil ayatollahul Khomeini.
Turnul Azadi (Turnul Libertatii)
Shiraz venim!

Hotel Setaregan (stele), Shiraz
Sambata, 4.10.2014, Shiraz
Dimineata, orasul Shiraz, de la geamul camerei de hotel
Renumit prin frumusetea lui datorita gradinilor pe care le intalnesti la tot pasul, Shiraz a fost numit si orasul gradinilor sau al trandafirilor.
Gradina ERAM (Gradina Paradisului)






Pornim apoi, trecand pe sub Poarta Coranului, catre mormantul marelui poet persan, Hafez.

Poarta Coranului, intrarea in orasul Shiraz
Khwāja Šamsu d-Dīn Muḥammad Hāfez-e Šīrāzī, cunoscut sub pseudonimul Hāfez, (1326 -1390) a fost considerat un clasic al literaturii persane si universale.
Marmantul lui Hafez, marele poet persan
Aflat langa mormantul lui Hafez, deschide cartea si ea iti va dezvalui destinul .....
Si daca nu ai cartea, atunci papagalii sunt dornici sa dea o mana de ajutor!
Pasii ne duc mai departe prin gradinile Sirazului .....

catre Mausoleul lui Saadi (Abū-Muhammad Muslih al-Dīn bin Abdallāh Shīrāzī). Nascut in 1210, avea sa devina unul dintre cei mai mari poeti si filozofi ai orientului si ai lumii.
              


Mausoleul lui Saadi
"Nu te opreşte dealul, valea, nu.
La cei rămaşi gândeşti vreodată tu?…
De pe cămila-naltă cât un munte,
Simţi tu ce-i valea grijilor mărunte?
Voi, cari, sub cald poclit, trăiţi ca-n cer,
Gândiţi la cei ce-n frig şi foame pier."

(Saadi - Throgrul si străjerul)
 
Pasind pe langa Citalela Karim Khan, vizitam Gradina Nazar (Pars Museum) si apoi Moscheea Vakil.

Moscheea Vakil

          

Obositi, flamanzi, nu ne lasam doborati de caldura de afara si trecand prin bazar mergem catre gradinile Naranjestan.

Port zoroastrian
Muzeul Naranjestan ...
... si gradinile sale
Grandios, sclipitor, minunat, ...

                                     


Selfie

  
Curmale din Gradinile Naranjestan
Cu ultimele puteri vizitam Moscheea Nasir lo Molk, numita si Moscheea Roz, o moschee traditionala construita in timpul dinastiei Qajar.



A fost o zi lunga si obositoare, am mers cam 14 km pe jos, pe stradute mici, prin bazar, prin soare, fara sa mancam, dar in final amintirile sunt minunate. Somn usor Siraz, maine plecam spre Persepolis!

Duminica, 5.10.2014, Persepolis, Necropolis, Yazd

Persepolis (persană: تخت جمشيد‎ Tacht-e Dschamschid „Tronul lui Dschamschid“, pers. veche: Parseh), legendarul tinut al lui Darius cel Mare, tarim incarcat de istorie si cultura a fost pentru un timp capitala ceremoniala a Imperiului Persan, imperiu intemeiat prin anii 520 i.Hr. in timpul domniei lui Darius I din dinastia achemizilor.
Viata Persepolisului a fost scurta, iar sfirsitul tragic. Alexandru cel Mare a transformat orasul in cenusa, pentru a razbuna incendierea Atenei de catre Xerxes, inmormantand astfel atat magnifica cetate cat si dinastia ahemenida.

Primii pasi spre ruinele Persepolisului

Poarta Tuturor Natiunilor 


 


Pentru cine isi mai aminteste paginile din cartea de istorie ....

Ahura Mazda este numele utilizat pentru cel mai mare spirit divin al religiei iraniene vechi (anterioara Islamului), care a fost proclamat caspiritul necreat” de catre Zoroastru (Zarathustra), fondatorul Zoroastrismului. Sensul literal al cuvantului Ahura este lumina si al cuvantului Mazda este intelepciune. Zoroastrismul este creat in jurul a trei principii de baza - Ganduri bune, cuvinte bune si fapte bune.

Ahura Mazda
In zoroastrism, spritul divin (zeul absolut) nu are o reprezentare, de aceea in toate imaginile, inclusiv la Persepolis, zona centrala este lasata libera, simbolizand doar spiritul divin.


 
Mausoleul lui Artaxerxes III
Necropolis - Naqsh-i Rustam
Am si mancat de pranz, la cererea publicului ....
La mormantul lui Cirus
Se lasa seara prin desertul iranian
Mehr Traditional Hotel - camera noastra din 1001 de nopti
Mehr Traditional Hotel - curtea mare care se vedea de la geamul camerei noastre
Luni, 6.10.2014, Yazd

Dupa un mic dejun la hotel, plecam spre Moscheea Jame (Moscheea de vineri) trecand pe stradutele mici, acoperite, ale vechiului oras.


 




Templul Focului Zoroastrian
Atashkadan este unul dintre cele mai importante temple ale focului din lume. Focul sacru, adus aici din Nahid-e-pars, prin Ardakan arde (cu lemne) de circa 1500 de ani fara intrerupere.



Nimeni in afara de marele preot (Moubad) nu are dreptul de a intra in Sfanta Sfintelor, incaperea in care arde focul sacru.

Plecam mai departe prin desert sa vizitam un caravanserai. Se pare ca ar fi trebuit sa innoptam aici dar nu au fost locuri disponibile.


Turnurile tacerii - locul in care zoroastrienii isi depuneau mortii spre a fi mancati de vulturi (pentru a nu polua solul, conform traditiei nu aveau voie sa polueze solul, apa si aerul). 

Inapoi in Yazd la o runda de shopping.

Marti, 7.10.2014, Yazd-Nain-Esfahan

Nain - unul dintre cele mai vechi orase din Iran, cu o istorie de peste 3000 de ani. Se spune ca numele orasului vine de la vechii descendenti ai lui Noe.
In urma cu mai mult de 3.000 de ani, persii au invatat cum sa construiasca apeducte subterane (qanat in persana کاریز, sau Kariz) pentru a aduce apa din munti in orase. Cine crede ca aerul conditionat este o inventie mai noua se insala :).





Instalatia de "aer conditionat"




Marea moschee
Esfahan

Ispahan sau Esfahān numit si “bijuteria Persiei antice” este capitala provinciei Ispahan, fiind al treilea oras ca marime din Iran, dupa Teheran si Mashhad.
In timpul domniei dinastiei safevizilor, Esfahān a fost capitala Imperiului Persan. Chiar si astazi orasul isi mentine imaginea din perioada sa trecuta de glorie fiind renumit pentru arhitectura islamica, cu multele si frumoasele sale bulevarde, cu podurile acoperite, cu palatele, moscheile si minaretele sale. Toate acestea au dat nastere unui cunoscut proverb persan, potrivit caruia: "Isfahan este jumatate din intreaga lume."

Ne-am inceput vizita in Esfahan cu cel mai vechi pod peste raul Zayande Rud. Care rau? Buna intrebare, dar se pare ca pe vremuri apele raului au stat la baza dezvoltarii orasului. 

Podul Sharsetan - cel mai vechi pod din Esfahan (construit prin secolul al XI-lea)
Podul Khaju, considerat a fi cel mai frumos pod din Esfahan



                                                                                          Ruhollah Khomeini (1902-1989)

Catedrala Vank, biserica armeneasca


Dupa ce am vizitat catedrala ne-am delectat cu niste prajituri armenesti delicioase si cu niste sucuri naturale de rodie, kaki, portocale+mango si alte amestecuri la fel de bune.
traditional


Pe seara ne-am dus la o "masa traditionala". 
Locatia .... frumoasa. Mancarea .... a urmat un alt restaurant.
normal
Miercuri, 8.10.2014, Esfahan


Palatul Chehel Sotoon sau altfel spus palatul celor 40 de coloane.
Daca nu va ies la numar incercati si cu cele reflectate in apa J


Targ artizanal

Piata Imamului – astazi Piata Khomeini – a doua piata ca marime din lume, dupa Tiananmen.
Pe vremuri, aici se desfasurau paradele, procesiunile si competitiile de polo calare. Astazi, piata este inscrisa pe lista monumentelor UNESCO si face parte din patrimoniul universal. Si nu degeaba ...


Piata Imamului cu Moscheea Imamului


In spate, moscheea Sheikh Loft-Allah
Moscheea Sheikh Loft-Allah, moschee privata ridicata de Shah Abbas pentru cele peste 100 de neveste ale sale
Moscheea Sheikh Loft-Allah - coada de paun, creata cu ajutorul luminii
Palatul Ali Qapu
Sala de muzica a palatului
Moscheea Imamului, fara alte comentarii; ar fi de prisos.

Mullahi in curtea moscheei
Mestesugari
La plimbare prin bazar ....

Esfahan by night
Joi, 9.10.2014, Esfahan

Palatul Hasht Behesht




Cu greu ne despartim de Esfahan pentru a porni catre casa. Nu stiu cand, dar a trecut si excursia asta.


In drum ne oprim la Abyaneh, un sat vechi aflat la circa 4000m, una din ultimele asezari in care se mai vorbeste persana de Ev Mediu. Aici hainele tradiţionale sunt extrem de colorate, in contrast cu negrul chador-ului.


Abyaneh, pe inserate
Chiar daca seara se lasa peste Abyaneh parca nu ne vine sa plecam. Si totusi ne intreptam catre aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Zborul este la 2:55 spre Viena si de acolo la Bucuresti. 
La revedere Iran. Nu stiu daca voi mai ajunge vreodata aici, dar "never say never". Oricum, lumea e mare si multe locuri la fel de minunate asteapta sa fie explorate.


P.S. 

Va recomand sa vizitati Iranul si sa o faceti cat mai curand, pana cand turismul americano-european nu isi va pune amprenta prea mult peste specificul zonei, nu va schimba frumusetea oamenilor din zona, nu va invada orasele cu Mc Donalds si Zara. Nu ca nu ar exista in mod timid si acum.