Saturday, January 23, 2016

Castel Gandolfo - Resedinta de vara a papilor

Situat la 30km in sudul Romei, la o altitudine de 426m, Castelul Gandolfo, impreuna cu gradinile sale minunate, reprezinta o oaza de liniste si racoare pentru papi, care obisnuiesc sa se retraga aici, in special in perioada verilor caniculare.
Castelul a fost ridicat la ordinele imparatului Domitian, devenind in jurul anului 1200 resedinta familiei nobiliare Gandolfi din Genova.
Incepand cu anul 1596 vila si gradinile, intinse pe o suprafata de 55 ha, intra in proprietatea Vaticanului.

                Castelul a fost deschis publicului spre vizitare la initiativa Papei Francisc, care se pare ca ar fi spus ca nu are nevoie de resedinta de vara, intrucat papa nu este niciodata in vacanta. Sa fi fost asa sau nu .... cine stie, important este ca putem sa-l vizitam si sa ne bucuram de un loc superb.                                                                                                                                                                     Deci... sa pasim pe sub poarta castelului.                                                                                                                                           Cum ai trecut pe sub poarta ajungi in mijlocul unei piete inconjurate pe de o parte de palatul papal, iar pe celelalte parti de cladiri vechi, ce pastreaza acel aer nostalgic, cu mici magazinase la parter, ferestre cu obloane de lemn la etaj si multe arome in aer. In mijlocul pietei troneaza o frumoasa fantana, ca doar suntem in Italia.




Stradute mici, cu terase si magazine, cu multe flori si voie buna....





Dar ... sa revenim la Palatul Papal. Sa calcam pe urmele papilor, pe culoarele inguste ale palatului, in camerele pline de istorie, de bogatie care lasa sa se intrevada un pic din istoria papalitatii, numai acea parte care se doreste a fi expusa privirilor muritorilor de rand. 
Privelistea care ti se deschide in fata ochilor odata iesit pe terasa palatului te lasa fara grai. Cred ca pozele spun mai mult decat ar putea spune cuvintele.








Terminam cu vizitarea palatului si ne intoarcem la stradutele care ne ademenesc cu acel "ceva" unic pe care numai in Italia il intalnesti. Un amestec de frumos, arome apetisante, voie buna, romantism si ....ceva in plus.















Nu stiu daca v-am convins , dar mie mi-a placut foarte mult acesta mica oaza de liniste. Daca mergeti sa vizitati Roma, merita sa faceti un mic ocol si sa alocati o parte din timpul vostru acestui loc.


No comments:

Post a Comment