Ziua 1. TEL AVIV-HAIFA-CANA GALILEII- NAZARETH
Am aterizat la Tel Aviv dupa un zbor relativ scurt. Somnorosi, ne-am urcat in autocarul ce avea sa ne calauzeasca pasii pentru urmatoarele zile in pelerinajul nostru pe Pamantul Sfant.
Prima oprire a fost Haifa – Biserica Stella Maris (peştera Sf. Prooroc Ilie).
Haifa este cel de-al treilea oras ca marime si capitala din nord a Israelului, fiind situat intre Marea Mediterana si munte.
Conform unor surse, Haifa deriva din Caiafas, marele preot ce a trait in timpul lui Isus. Altii mentioneaza ca are ca radacini doua cuvinte ebraice “hof” si “yafe” sau taramul frumos, ce imbratiseaza Muntele Carmel, “Podgoria Domnului”, cat poti vedea cu ochii.
Manastirea Stella Maris din Haifa este un asezamant monahal carmelit, realizat in secolul XIX, pe versantii Muntelui Carmel. Manastirea a fost dedicata Fecioarei Maria, sub chipul de Doamna Noastra, Steaua Marii (in latina Stella Maris) si serveste ca centru mondial al carmelitilor.
Au urmat apoi Gradinile Suspendate Bahai.
Construite sub forma a noua cercuri concentrice si avand 19 terase (18 terase dispuse in nouă cercuri concentrice ce inconjoară Templul, reprezentand cei 18 discipoli ai Profetului Bab, plus terasa Altarului), gradinile suspendate ale orasului Haifa au in centru Altarul Baha’i. Templul Baha’i, supranumit biserica tuturor religiilor, a fost finalizat in anul 1953 si masoara 40 de metri inaltime, cele noua fatade ale sale ilustrand noua dintre religiile lumii.
Templul este inconjurat de gradini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase gradini din lume, datorita arhitecturii diverse si simetriei perfecte, dar si unicitatii acestora, o parte din gradini fiind suspendate peste soseaua Haziyonuth.
Ramasitele profetului Bab se gasesc in mausoleul din piatra ridicat in anul 1909.
Ne-am continuat traseul spre Cana Galileii, unde am vizitat Biserica Minunii construita pe ruinele unei bazilici din sec. VI. Este locul in cate Isus a savarsit prima minune, la nunta din Cana Galileii.
Biserica Minunii |
Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan precizeaza urmatoarele: "Si a treia zi s-a facut nunta in Cana Galileii si era si mama lui Iisus acolo. Si au fost chemati si Iisus si ucenicii Sai la nunta. Si sfarsindu-se vinul, a zis mama lui Iisus catre El: Nu mai au vin. A zis ei Iisus: Ce ne priveste pe mine si pe tine, femeie? Inca n-a venit ceasul Meu. Mama Lui a zis celor ce slujeau: Faceti orice va va spune. Si erau acolo sase vase de piatra, puse pentru curatirea iudeilor, care luau cate doua sau trei vedre. Zis-a lor Iisus: Umpleti vasele cu apa. Si le-au umplut pana sus. Si le-a zis: Scoateti acum si aduceti nunului. Iar ei i-au dus. Si cand nunul a gustat apa care se facuse vin si nu ştia de unde este, ci numai slujitorii care scosesera apa stiau, a chemat nunul pe mire si i-a zis: Orice om pune intai vinul cel bun si, cand se ametesc, pune pe cel mai slab. Dar tu ai tinut vinul cel bun pana acum. Acest inceput al minunilor l-a facut Iisus in Cana Galileii si Si-a aratat slava Sa; si ucenicii Sai au crezut in El" (In. 2:1-11).
Unul dintre vasele de piatra |
Urmatoarea noastra oprire a fost in Nazaret unde am vizitat atat Biserica Ortodoxa Sfantul Arhanghel Gavril cat si Biserica Catolica a Bunei Vestiri.
Potrivit traditiei ortodoxe, Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Mantuitorul, de la Sfantul Arhanghel Gavril, in momentul in care aceasta se afla afara, sa scoata apa. Biserica Sfantul Arhanghel Gavril este ridicata deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria si aflat in apropierea casei acesteia din Nazaret.
Biserica Sfantului Arhanghel Gavril |
Izvorul Fecioarei Maria |
Biserica Catolica a Bunei Vestiri |
Pestera Familiei Sfinte (o parte a casei lui Iosif) |
Biserica Sf. Iosif
Ziua 2 - Muntele FERICIRII- TABGHA - CAPERNAUM - IORDAN- BETHLEEM
Aflat pe un deal mic in fata Marii Galileii, langa Tabcha, Muntele Fericirilor este locul traditional in care Iisus a tinut predica despre fericiri (Mt 5, Luca 6:20) probabil una dintre cele mai cunoscute din lume. Muntele se afla la 175 metri deasupra marii Galileii, dar la 35 metri sub nivelul Marii Mediterane.
Predica de pe Muntele Fericirilor are 9 versete, fiecare incepand cu "Fericiti sunt…". Cuvantul latinesc a dat muntelui numele sau - Binecuvantati - Fericiti.
Muntele Fericirilor |
"FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."
"FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA."
"FERICITI CEI BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL."
"FERICITI CEI CE FLAMANZESC SI INSETEAZA DE DREPTATE, CA ACEIA SE VOR SATURA."
"FERICITI CEI MILOSTIVI, CA ACEIA SE VOR MILUI."
"FERICITI CEI CURATI CU INIMA, CA ACEIA VOR VEDEA PE DUMNEZEU."
"FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA."
"FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."
"FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, MINTIND PENTRU MINE."
"BUCURATI-VA SI VA VESELITI, CA PLATA VOASTRA MULTA ESTE IN CERURI!"
Biserica Inmultirii Painilor si a Pestilor
"Biserica Inmultirii Painilor si a Pestilor", cunoscuta si sub denumirea de "Biserica Inmultirii" este o biserica crestina aflata in oraselul Tabgha - anticul Heptapegon - asezat pe tarmul nord-vestic al Marii Galileii. Biserica cinsteste locul in care Hristos, din iubire pentru poporul ce L-a urmat, a inmultit cele cinci paini si doi pesti.
Cristelnita, aflata in afara bisericii deoarece in biserica intrau doar cei increstinati
Inmultirea minunata a painilor si a pestilor, alaturi de saturarea a 5.000 de oameni, afara de femei si copii, este descrisa de catre Sfantul Evanghelist Marcu (6, 30-44). Evenimentul a avut loc imediat inainte de mergerea pe mare a lui Hristos. Vorbind despre acest eveniment, Evanghelistul ne spune urmatoarele:
"Veniti voi insiva de o parte, in loc pustiu, si odihniti-va putin. Caci multi erau care veneau si multi erau care se duceau si nu mai aveau timp nici sa manance. Si au plecat cu corabia spre un loc pustiu, de o parte. Si i-au vazut plecand si multi au inteles si au alergat acolo pe jos de prin toate cetatile si au sosit inaintea lor.
Si iesind din corabie, Iisus a vazut multime mare si I s-a facut mila de ei, caci erau ca niste oi fara pastor, si a inceput sa-i invete multe. Dar facandu-se tarziu, ucenicii Lui, apropiindu-se, I-au zis: Locul e pustiu si ceasul e tarziu; Slobozeste-i, ca mergand prin cetatile si prin satele dimprejur, sa-si cumpere sa manance.
Raspunzand, El le-a zis: Dati-le voi sa manance. Si ei I-au zis: Sa mergem noi sa cumparam paini de doua sute de dinari si sa le dam sa manance? Iar El le-a zis: Cate paini aveti? Duceti-va si vedeti. Si dupa ce au vazut, I-au spus: Cinci paini si doi pesti. Si El le-a poruncit sa-i aseze pe toti cete, cete, pe iarba verde.Si au sezut cete, cete, cate o suta si cate cincizeci. Si luand cele cinci paini si cei doi pesti, privind la cer, a binecuvantat si a frant painile si le-a dat ucenicilor, ca sa le puna inainte, asemenea si cei doi pesti i-a impartit tuturor. Si au mancat toti si s-au saturat. Si au luat douasprezece cosuri pline cu faramituri si cu ce-a ramas din pesti. Iar cei ce au mancat painile erau cinci mii de barbati. Si indata a silit pe ucenicii Lui sa intre in corabie si sa mearga inaintea Lui, de cealalta parte, spre Betsaida, pana ce El va slobozi multimea. Iar dupa ce i-a slobozit, S-a dus in munte ca sa Se roage." (Marcu 6, 31-46)
Sub Sfanta Masa se afla blocul de piatra (1 x 0.6 x 0.14 metri) cinstit ca fiind cel pe care Hristos a asezat painile si pestii. In fata Sfantului Altar se afla un mozaic foarte bine restaurat care infatiseaza doi pesti de o parte si alta a unui cos cu paini.
Capernaum, oraşul unde a locuit Iisus după ce a plecat din Nazaret.
Localitatea numita Capernaum, al carui nume inseamna "Satul lui Naum", se afla asezata pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileei), fiind un sat de pescari. Orasul Capernaum a fost intemeiat in perioada elenista, fiind organizat cu strazi drepte. In perioada ocupatiei romane si bizantine, orasul a prosperat, el fiind distrus abia prin secolul al VI-lea, de catre armata persilor.
Sinagoga din Capernaum este locul in care Mantuitorul Iisus Hristos si-a inceput activitatea de propovaduire a Imparatiei lui Dumnezeu.
Reconstructia sinagogii din Capernaum, cu resturile gasite in urma sapaturilor, a inceput in anul 1921. Aceasta se afla pe o platforma artificiala, construita pe locul cel mai inalt din centrul orasului. Se respecta, astfel, urmatoarea prescriptie evreiasca: "O sinagoga trebuie sa fie mai inalta decat celelalte cladiri construite pentru folosinta obisnuita. Orice oras ale carui acoperisuri sunt mai inalte decat sinagoga va sfarsi prin a fi distrus."
Croaziera pe Marea Galileii
Obositi, incalziti dar cu burtile pline ne-am suit la bordul "corabiei".
Cunoscuta si ca Lacul Tiberiada, Lacul Ghenizaret, Lacul Kinneret, Marea Tiberiadei, este de fapt un lac de apa dulce, situat in nord-estul Israelului la vest de Inaltimile Golan. Este lacul de apa dulce cel mai jos de pe pamant, furnizand aproximativ 25% din necesarul de apa dulce al Israelului.
Raul Iordan - Yerdenit, locul unde Iordanul paraseste Marea Galileii
Daca data trecuta am vazut Iordanul de pe tarmul Iordanian acum este randul malului Israelian. Si diferentele se vad. Cu ochiul liber. Iordania nu este inca o tara care sa traiasca din turism ... .
Botez simbolic in Raul Iordan |
Ziua 3. MASADA - IERIHON- Qumran- M. MOARTA- HOZEVA- BETHLEEM
Ne incepem ziua in Betleem ..... la un magazin de suveniruri.Trecem apoi din Palestina in Israel.
MASADA este un oras-fortareata antic care se afla la 450 de metri inaltime deasupra marii moarte. De asemenea aceasta locatie este mandria nationala a evreilor. In timpul dominatiei romane Masada a fost ultimul bastion al luptatorilor evrei impotriva romanilor. La finalul asediului de 3 ani, dintre cei aproape o mie de locuitori au supravietuit doar cativa si chiar si acestia au preferat sa se sinucida decat sa se predea inamicului.
Caldura mare, asa ca unii dintre noi au preferat in locul urcarii cu telecabina si explorarii ruinelor fortaretei sa stea la umbra la o cafea si un pahar de vorba. Si zau ca nu a fost rau deloc.
Biserica Sfantul Gherasim
Manastirea Sfantul Gherasim de la Iordan a fost inaltata in cinstea sfantului, in apropierea lavrei acestuia.
Sfantul Gherasim de la Iordan avea ca ucenic un leu, ramas cunoscut sub numele de "leul Sfantului Gherasim". In viata sfantului se marturiseste ajutorul dat leului de catre sfant, in momentul in care leul avea infipta in picior o mare aschie de lemn. Din acel moment si pana la moartea sfantului, leul nu s-a mai despartit de el, iar in momentul mortii Sfantului Gherasim, leul a venit si s-a intins pe mormantul sau, murind de durerea despartirii.
IERIHON - este un oras din Palestina, considerat ca cea mai veche asezare urbana din lume, precum si asezarea cu primele fortificatii. El este populat din aproximativ 9000 I.Hr..
Am vizitat apoi, cu greu, asezamantul romanesc din Ierihon. Spun cu greu pentru ca era slujba, poarta era inchisa si nimeni nu auzea ciocaniturile noastre. Dar, acolo sus, cineva ne iubeste asa ca in final portile s-au deschis si ne-au lasat sa intram.
Nu putem sa parasim Ierihonul fara sa vizitam Dudul lui Zacheu.
„In vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon. Şi iata un om, anume Zacheu; si acesta era mai-marele vamesilor si era bogat. Si cauta sa-L vada pe Iisus cine este si nu putea de norod ca era mic de stat. Si, alergand inainte, s-a suit intr-un dud, ca sa-L vadă pe El, ca pe acolo avea sa treaca.
Si daca a venit la locul acela, cautand Iisus, l-a vazut pe dansul si a zis catre dansul: Zacheie, grabeste de te pogoara ca astazi in casa ta mi se cade sa fiu.
Si, grabindu-se, s-a pogorat, si L-a primit pe Dansul, bucurandu-se. Si, vazand, toti carteau zicand ca la un om pacatos a intrat sa gazduiasca.
Iar Zacheu, stand, a zis catre Domnul: Iata, jumatate din avutia mea, Doamne, o dau saracilor si de am napastuit pe cineva cu ceva, intorc impatrit.
Si a zis catre el Iisus: Astazi s-a facut mantuire casei acesteia, pentru ca si acesta fiu al lui Avraam este. Ca a venit Fiul Omului sa caute si sa mantuiasca pe cel pierdut“.
(Luca 19, 1-10)
Dudul lui Zacheu |
La plecarea din Ierihon ne-am indreptat catre Wadi Kelt, acolo unde se afla Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul, o manastire ortodoxa foarte veche, in care se pastreaza Moastele Sfantului Ioan Iacob de la Neamt, numit si "Hozevitul". Un drum foarte frumos si un peisaj superb la destinatie.
Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul |
Ziua 4. IERUSALIM: Muntele Maslinilor – Via Dolorosa – Muntele Sion
Am inceput incursiunea noastra pe Muntele Maslinilor cu Biserica Tatal Nostru, asezamantul surorilor Carmelite, construita pe locul unde, potrivit traditiei, Mantuitorul a spus Apostolilor Rugaciunea Domneasca (Luca 11: 1-4).
Rugaciunea Tatal Nostru in diverse limbi |
De sus, de pe Muntele Maslinilor ochiul calatorului este absorbit de panorama Ierusalimului.
O luam incet la vale catre Capela Dominus Flevit, ce marcheaza locul unde Iisus a lacrimat pentru Ierusalim (Ioan 12:13-15).
Capela Dominus Flevit |
Osuar |
Mozaic original |
Mergand la vale pe strazile abrupte, trecand pe langa vechiul cimitir iudaic, unde cei adormiti asteapta invierea de obste, am ajuns la Gradina Ghetsimani.
Multi evrei doresc a fi inmormantati pe Muntele Maslinilor, in randul lor existand credinta, intemeiata pe versetul din Zaharia 14:4, potrivit careia la a Doua Venire a Domnului, invierea mortilor va incepe din acest loc.
Gradinile Ghetsimani - locul in care obisnuia Iisus sa se retraga si sa se roage
Acest loc a fost vizitat de mai multe ori de catre Iisus Hristos si de insotitorii sai. Acesta ar fi locul unde a fost arestat Iisus, de catre o trupa mixta de soldati romani si de gardieni ai Templului Herodian.
"Dormiti de acum si va odihniti! Iata s-a apropiat ceasul si Fiul Omului va fi dat in mainile pacatosilor" (26, 45).
Gradina Ghetsimani, locul unde Hristos a petrecut Joia Mare, adica ultima sa noapte in libertate, este dominata de opt maslini, uitati parca de vreme, despre care se spune ca sunt martori ai rugaciunii Mantuitorului.
Maslinii din Gradina Ghetsimani |
Biserica Tuturor Natiunilor |
Ne despartim greu de acest loc pentru a merge la Biserica Mormantului Maicii Domnului unde gasim Capela Sf. Ioachim si Ana.
Biserica Mormantului Maicii Domnului |
Dupa o binemeritata pauza de masa, traversam paraul Chedron si intram in cetatea Ierusalimului prin Poarta Sf. Stefan pentru a parcurge pe jos Via Dolorosa spre Golgota si Sf. Mormant.
Poarta Damascului |
Via Dolorosa sau Via Crucis - Drumul Durerii, Drumul Crucii - se strecoara printre stradutele aglomerate si rasucite ale Ierusalimului, incepand de la Manastirea "Ecce Homo" si terminandu-se la Manastirea Invierii Domnului sau a Sfantului Mormant. Potrivit traditiei crestine, aceasta este calea pe care Mantuitorul a fost dus spre Rastignire, incepand cu judecarea Sa in pretoriu si terminand cu inmormantarea Sa in mormantul gol.
Dupa traditia Bisericii din Ierusalim, Drumul Crucii este impartit in 14 popasuri, fiecare dintre ele marcand un eveniment deosebit. Primele 9 opriri au loc in diferite puncte ale orasului, pe cand ultimele 5 opriri au loc in interiorul Bisericii Sfantului Mormant. Fiecare dintre cele 14 opriri este insemnata cu o placuta cu numarul ei.
1. Curtea casei lui Pilat din Pont - Judecata lui Hristos si condamnarea la moarte
2. Pretoriul - Punerea Crucii pe umerii Domnului si pornirea spre Golgota
3. Prima cadere a Mantuitorului sub povara Crucii
4. Intalnirea Domnului cu Maica Sa Indurerata
5. Simon Cirineanul ridica Crucea Domnului, spre a-L ajuta
6. Intalnirea Domnului cu Veronica - Hristos isi sterge chipul cu mahrama
7. A doua cadere a Mantuitorului la pamant
8. Intalnirea Domnului cu femeile ce se tanguiau pentru El
9. A treia cadere a Mantuitorului la pamant
10. Golgota - dezbracarea Domnului de hainele Sale
11. Baterea in cuie a Mantuitorului pe Cruce
12. Rastignirea - Moartea Domnului pe Cruce
13. Coborarea Domnului de pe Cruce - Piatra Ungerii
14. Punerea Domnului in Mormant si Invierea
Sfantul Mormant |
Zidul plangerii - zidul ramas din vechiul Templu, este cel mai sfant loc al evreilor deoarece acesta este tot ce a mai ramas din Templul lui Solomon.
Credinciosii evrei plaseaza in spatiile dintre pietrele zidului biletele pe care isi scriu dorintele, in timp ce altii se roaga cu voce tare in cele mai diverse limbi. De doua ori pe an, inainte de sarbatoarea Pastelor si inainte de Anul Nou evreiesc (in toamna) cei special alesi se duc la Zidul Plangerii si scot bucatelele de hartie indesate intre crapaturile acestuia, apoi le duc pe Muntele Maslinilor unde le ingroapa.
Ziua 5. EIN KAREM – BETHLEEM- TEL AVIV
Am inceput ziua dis de dimineata, la ora 6, cu o vizita la Bisericii Nasterii Domnului din Bethleem, biserica construita peste pestera folosita ca staul.Biserica originala a fost construita in timpul Imparatului Constantin, prin grija mamei sale, Imparateasa Elena, in anul 333 d.Hr.
Usa pocaintei |
Biserica Nasterii se afla in grija romano-catolicilor, a armenilor si a grecilor ortodocsi. Grecii se ingrijesc, cu precadere, de intretinerea in buna stare a Pesterii Nasterii.
Sfanta Fecioara zambind |
Steaua de argint |
Nu puteam parasi Ierusalimul fara sa urcam pe Muntele Sion pentru a vedea Abatia Adormirii Maicii Domnului, Camara Cinei celei de Taina si Mormantului lui David.
Camara Cinei celei de Taina (loc in care a fost savarsita Cina cea de Taina, cand Hristos a mancat cu Apostolii Sai ultima cina) se afla la etajul unei case, deasupra Mormantului lui David, in apropierea Abatiei Adormirii Maicii Domnului.
Abatia Adormirii Maicii Domnului |
Mormantul lui David
Parasim Ierusalimul si in drumul nostru spre Tel Aviv facem un mic popas pentru a vizita Biserica Sf. Ioan Botezatorul, ridicata in secolul XVII, pe locul unde s-a nascut Sfantul Ioan (“cel mai mare om nascut din femeie").
In urma cu 2000 de ani, aici era pustietate. Legenda spune ca proorocul ar fi crescut singur, deoarece imediat dupa nasterea sa, parintii sai s-au stins din viata. Se spune ca el a fost hranit de un inger pana la varsta de doi ani, hranindu-se apoi singur cu lacuste si miere salbatica.
Biserica Sf. Ioan Botezatorul |
Grota Nasterii Sf. Ioan |
Ne oprim pentru o scurta vizita in orasul vechi Jaffa, unde admiram biserica ce adaposteste moastele Sf. Gheorghe din Lod.
Tel Aviv- Yafo
Biserica Romano-Catolica Sf. Petru |
O baie in Marea Mediterana |
Piata Carmel din Tel Aviv |
Falafel cu Certificat Kosher |
Surse:
http://www.crestinortodox.ro
http://ro.wikipedia.org
No comments:
Post a Comment